Quinoa bílá 250g
Quinoa neboli merlík chilský je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která obsahuje vysoké...
Čím je mandragora pro Asii mandragora, tím je Maté pro Jižní Ameriku. S trochou nadsázky, samozřejmě. Přesto nemůžeme pominout fakt, že si získal označení jako „zelené zlato indiánů“ nebo „čarodějná bylina“. Rituálně se čaj z lístků cesmíny paraguayské popíjí pár tisíc let a v Argentině nenajdete člověka, který by ho alespoň neochutnal. Pomáhá totiž zahnat nejen únavu, ale taky třeba hlad. Vyzkoušejte prémiovou verzi praženého Maté jako skutečný Jihoameričan.
Čím je mandragora pro Asii mandragora, tím je Maté pro Jižní Ameriku. S trochou nadsázky, samozřejmě. Přesto nemůžeme pominout fakt, že si získal označení jako „zelené zlato indiánů“ nebo „čarodějná bylina“. Rituálně se čaj z lístků cesmíny paraguayské popíjí pár tisíc let a v Argentině nenajdete člověka, který by ho alespoň neochutnal. Pomáhá totiž zahnat nejen únavu, ale taky třeba hlad. Vyzkoušejte prémiovou verzi praženého Maté jako skutečný Jihoameričan.
Složení: Yerba Mate 100%
Příprava: Teplota 70-80 °C. Doba přípravy 3-5 minut. Množství 1-2 čajové lžičky na 200 ml
Nálev a chuť čaje: Yerba Mate pražené Premium chutná znalcům tohoto nápoje skutečně delikátně. Jeho tmavě hnědý nálev voní po kouři a vyniká zemitostí. Podobné tóny se odrážejí i v chuti. Je potřeba uvést, že ne každému čajomilci chuť Maté napoprvé učaruje. Kdo ho ale konzumuje déle, nachází v něm kromě schopnosti podpořit zdraví také jemné nuance závislé na pořadí nálevu, jeho síle, teplotě a třeba i náladě spolupopíjejících. Na Maté by totiž nikdo neměl být sám.
Původ čaje: Co je ve skutečnosti ono legendami opředené Yerba Maté? Sušené a drcené lístky cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), jejichž odvar je populární zejména v jihoamerických zemích. Pověst povzbudivého nápoje ovšem dávno překročila hranice kontinentu. Yerba Maté je dnes popíjeno na celém světě, a to v horké i ledové variantě, pražené, ochucené, granulované… Nejvíce účinných látek a maximální chuťový zážitek ale poskytuje samozřejmě Maté v čisté podobě. Proto vozíme od prověřených argentinských farmářů tento prémiový produkt. Je vyroben tradičním postupem, takže obsahuje zdraví prospěšné látky, jako jsou kofein, theobromin, theofilin, vitaminy A, C i řady B a také vápník, mangan, hořčík, železo a další minerály. S jejich přispěním a za působení antioxidantů, na které je Yerba Maté rovněž bohaté, může nápoj přispívat ke komplexnímu zdraví konzumentů, podporovat mírnění únavy, pocitu hladu a aktivovat látkovou přeměnu. Yerba Maté je spojováno s původním indiánským kmenem Guarani. Jeho příslušníci připravovali nápoj z cesmíny k rituálním účelům – ke sjednocení kmenů, při významných návštěvách apod. Maté bývá podáváno v nádobě z vydlabané tykve (kalabasa) a popíjí se slánkou (bombilla). Cesmína paraguayská je stálezelený, asi dvacetimetrový strom vyskytující se v nížinách Brazílie, Argentiny, Chile, Paraguaye i Uruguaye. Je vázána na vodu, takže ji obvykle najdeme kolem potoků a řek, ve stínu vyšších stromů. Tuhé zelené listy se sklízejí i s větvičkami. Nejprve je farmáři nacpou do pytlů a nechávají přirozeně fermentovat. Když uznají, že je proces v potřebné fázi, vystaví úrodu vysoké teplotě a tím ho zastaví. Maté dále suší a melou na hrubé kousky. Ty putují znovu do pytlů, v nichž zrají 12-24 měsíců. Nakonec je potřeba ho upražit, jemně namlít, vytřídit a zabalit.
Návod k tradiční přípravě: Tradičně se Mate připravuje v tzv. kalabase (vysušené tykvové slupce) a pije se horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky). Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte horkou vodou a nechte 3 minuty vyluhovat. Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet. Aby se do slánky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se bombilla neucpala! Tento proces můžete z jedné dávky Mate opakovat až pětkrát. Vylouhujte však vždy maximálně 3 minuty. V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citron, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.
Vaše hodnocení nelze odeslat
Nahlásit komentář
Zpráva odeslána
Váš podnět nelze odeslat
Napište svůj názor
Zkontrolovat před odesláním
Vaši recenzi nelze odeslat
Quinoa neboli merlík chilský je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která obsahuje vysoké...
Skutečná porce energie, vystřelení na Měsíc, nová dimenze duševní svěžesti. Pojmenujte si čajový...
Kroupy se vyrábí obroušením ječného zrna. Tradičně se používají jako příloha nebo zavářka do...
Kumquat je druh citrusu, který připomíná miniaturní pomeranče. Tento plod je 2-4 cm velký a...
Sušená vepřová krev výborná při výrobě jelit, tmavé tlačenky a zabijačkové polévky .
Čím je mandragora pro Asii mandragora, tím je Maté pro Jižní Ameriku. S trochou nadsázky, samozřejmě. Přesto nemůžeme pominout fakt, že si získal označení jako „zelené zlato indiánů“ nebo „čarodějná bylina“. Rituálně se čaj z lístků cesmíny paraguayské popíjí pár tisíc let a v Argentině nenajdete člověka, který by ho alespoň neochutnal. Pomáhá totiž zahnat nejen únavu, ale taky třeba hlad. Vyzkoušejte prémiovou verzi praženého Maté jako skutečný Jihoameričan.