Katalog
Nahrávám...
V kuchyních se používá celé semeno hořčice při konzervaci zeleniny -...
Velmi zajímavý a mimořádně jemný extra panenský olivový olej z...
Tuňák v rostlinném oleji. Bohatý na Omega3 mastné kyseliny, které...
Velmi zajímavý a mimořádně jemný extra panenský olivový olej z...
Sójové výhonky jsou velmi chutné, křehké a šťavnaté. Můžeme je použít do...
Sterilované bambusové výhonky - nudličky v mírně kyselém nálevu. Vhodné...
Sterilované bambusové výhonky - plátky v mírně kyselém nálevu. Vhodné...
Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) známý též jako šiitake je jedlá...
Podkategorie
Šťáva z aloe je bohatá na vitamíny, minerální látky, aminokyseliny, enzymy a zhruba čtyři sta dalších účinných látek, které pomáhají v léčbě zánětů, bakteriálních a mykotických infekcí, podráždění trávicího ústrojí, snižují hladinu cukru v krvi a ...
Ananas vždy patřil k exotickým lahůdkám, které se podávaly především na tabulích boháčů. Jeho dužnina obsahuje, vitamíny C, B1, B2, betakaroten, organické kyseliny a mnoho důležitých minerálních látek. Jeho zvláštní odvodňovací schopnosti jsou dobře využitelné pro odstranění otoků.
Ananas vždy patřil k exotickým lahůdkám, které se podávaly především na tabulích boháčů. Od dávných časů jej znali také Indiáni, kteří jej nazývali „anasa“ nebo „nanas“. Jeho dužnina obsahuje, vitamíny C, B1, B2, betakaroten, organické kyseliny a mnoho důležitých minerálních látek.
Ananas vždy patřil k exotickým lahůdkám, které se podávaly především na tabulích boháčů. Od dávných časů jej znali také Indiáni, kteří jej nazývali „anasa“ nebo „nanas“. Jeho dužnina obsahuje, vitamíny C, B1, B2, betakaroten, organické kyseliny a mnoho důležitých minerálních látek.
Ananas vždy patřil k exotickým lahůdkám, které se podávaly především na tabulích boháčů. Od dávných časů jej znali také Indiáni, kteří jej nazývali „anasa“ nebo „nanas“. Jeho dužnina obsahuje, vitamíny C, B1, B2, betakaroten, organické kyseliny a mnoho důležitých minerálních látek.
Ananas vždy patřil k exotickým lahůdkám, které se podávaly především na tabulích boháčů. Od dávných časů jej znali také Indiáni, kteří jej nazývali „anasa“ nebo „nanas“. Jeho dužnina obsahuje, vitamíny C, B1, B2, betakaroten, organické kyseliny a mnoho důležitých minerálních látek
Plod borůvky je nedílnou součástí kuchyně, díky obsahu antioxidantů, chranících buňky před degenerací - rakovinou a jejím chuťovým vlastnostem se řadí k našemu nejcenějšímu ovoci.
Chia bývala jednou ze základních potravin Aztéků. V posledních letech však kvůli svým unikátním nutričním vlastnostem dobývá i Evropský kontinent. Má mimořádnou hydrofilní schopnost (vázat vodu v množství až 12x větším než je hmotnost semínek) a tím schopnost průběžně doplňovat tekutiny do našeho organismu.
Datle jsou považovány za ovoce s mírnými afrodiziakálními účinky, jak pro ženy, tak i pro muže. Jsou kvalitním zdrojem rychlé energie, podpoří při těžké práci či sportovním výkonu, ale jsou vhodné také pro těhotné a kojící ženy, protože podporují tvorbu mateřského mléka.
Kumquat je druh citrusu, který připomíná miniaturní pomeranče. Tento plod je 2-4 cm velký a konzumuje se i se svou měkkou slupkou. Tímto se kumquat liší od ostatních citrusů, jeho slupka navíc obsahuje velké množství esenciálních olejů antioxidantů a vlákniny. Nesmíme také zapomenout, že kumquat citrus je bohatým zdrojem vitamínu C.
S lískovými oříšky se můžeme setkat snad ve všech evropských kuchyních. Často se používají k výrobě čokolád, nejrůznějších oříškových krémů, pomazánek či k přípravě dortů. Je možné je využít na pečení, jako ingredienci do krémů či cukroví. Také se často objevují v müsli. Mají charakteristickou chuť, která je velmi oblíbená.
Lněná semínka jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou vyhledávanou potravinou vegetariánů a veganů. Nejvýživnější je konzumace syrových lněných semínek. Dají se použít do pomazánek, kaší, pečiva, cukroví, ale také se přidávají do salátů. Lehkým opražením vynikne jejich chuť a aroma, musíme však počítat s rapidně...
Makadamové ořechy mají až 80% tuku, dále obsahují vitamín E, selen, vápník, železo a fosfor. Mají však doslova závratnou energetickou hodnotu, 3000kJ na 100 g! Jejich konzumací si však zlepšujeme paměť a soustředěnost. Ořechy působí také jako skvělé antioxidanty a zabraňují poškozování buněčných membrán.
Makadamové ořechy mají až 80% tuku, dále obsahují vitamín E, selen, vápník, železo a fosfor. Mají však doslova závratnou energetickou hodnotu, 3000kJ na 100 g! Jejich konzumací si však zlepšujeme paměť a soustředěnost. Ořechy působí také jako skvělé antioxidanty a zabraňují poškozování buněčných membrán.
Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku. Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách a neurózách.
Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku. Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách a neurózách.
Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku. Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách a neurózách.
Mandloň patří mezi stromy vynikající svým bohatým květenstvím, které plodí peckovice se zeleným chlupatým povrchem. Uvnitř peckovic najdeme zploštělé semeno s dírkovaným povrchem, které skrývá oblíbená jádra mandlí. Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku.
Mandloň patří mezi stromy vynikající svým bohatým květenstvím, které plodí peckovice se zeleným chlupatým povrchem. Uvnitř peckovic najdeme zploštělé semeno s dírkovaným povrchem, které skrývá oblíbená jádra mandlí. Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku.
Mandloň patří mezi stromy vynikající svým bohatým květenstvím, které plodí peckovice se zeleným chlupatým povrchem. Uvnitř peckovic najdeme zploštělé semeno s dírkovaným povrchem, které skrývá oblíbená jádra mandlí. Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku.
Tento druh melounu je velmi bohatý na vitamíny C, B a provitamín A. Kromě toho obsahuje také polyfenolické antioxidanty, které mají blahodárné účinky na kardiovaskulární systém, pomáhají rozpouštět kyselé soli a brání tak vytváření ledvinových a žlučových kamenů. Dále je tento plod obzvlášť bohatý na enzymy, které pozitivně ovlivňuje naší rovnováhu,...
Para ořechy vakuum Jsou nejbohatším zdrojem selenu, který pomáhá chránit buňky, povzbuzuje činnost protilátek imunitního systému a dokonce snižuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře a prostaty. Dva ořechy nám poskytnou více než denní potřebu selenu.
Na piniové ořechy narazíte jen výjimečně, nejde totiž ani tak o ořechy, ale o semínka borovice. Hodně se užívají do omáček či salátů. Jsou jednou z přísad, kterou je zapotřebí pro výrobu domácího italského pesta. V piniových oříšcích je obsaženo množství bílkovin a polynenasycených mastných kyselin, které jsou důležité při tvorbě nervové tkáně a pomáhají...
Pistácie jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Pistácie jsou významnými pomocníky pro ty, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa, ale také pomáhají k úpravě krevního tlaku, redukují nadměrné množství LDL cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem.
Pistácie jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Pistácie jsou významnými pomocníky pro ty, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa, ale také pomáhají k úpravě krevního tlaku, redukují nadměrné množství LDL cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem.
Sezamová semínka se užívají v tradiční čínské medicíně, přiřazují se k ledvinám a játrům. Sezamový olej získaný lisováním ze semínek sezamu pak patří k základním olejům v ajurvédském léčebném systému, přisuzují se mu mj. zvlhčující a chladivé účinky.Černý sezam má výraznější chuť než sezam světlý.